2011. október 4., kedd

Megfelelő kommunikáció Ember és Kutya között


Az ember és kutya közti megfelelő kommunikáció hiánya számos viselkedésbeli problémához vezet (pl. agresszió). Számos gazda félreérti a kutyáját, és nem kellőképp kommunikál vele, amit a kutya szintén félreért, ezáltal teljes a zűrzavar. Az egyik legnagyobb hiba az, ahogyan az emberek fegyelmezik kutyáikat. Főleg a kölyköket. A kölyökkutya helytelen fegyelmezése egy labilis, bizonytalan, sőt agresszív felnőtt kutyát eredményezhet. 

Tanúja voltam, amint egy 3 hónapos kölyökkutya morgott a többi kutyára a parkban. A gazdi megpróbálta helyreigazítani, de a kutya a gazdájára is visszamorgott. Ezután a gazdi felvette őt az ölébe, betakarta a karjaival, kicsit hátrébb ment vele, és elkezdett hozzá beszélni. „Rossz kutya voltál, ne csinálj ilyet még egyszer. Nagyon rossz voltál. Most pedig leraklak, és azt akarom, hogy rendesen viselkedj, érted?” Úgy beszélt hozzá, mintha egy 2 éves gyermek lenne. Emberi kommunikációt használt, hogy elmondja, rossz kutya volt.
Ez több szempontból is helytelen és hasztalan korrekció volt. A kutyák nem értik az emberi beszédet. Amit a gazdi mondott a kutyának, abból ő semmit sem értett. Egy domináns viselkedést mutató kutya ölbe vétele azt tudatja a kutyával, hogy az ember helyesli azt a hangulatot/státuszt, amiben a kutya épp van. Olyan, mintha azt mondta volna „jó kutya vagy, mert dominánsan viselkedtél”. 

Amint felvette a kutyát, azzal már el is távolította a konkrét helytelen viselkedés státuszából (domináns magatartás kimutatásából), mert felemelte, és a kutya már nem viselkedik úgy. A kutyák a jelenben élnek, és bármit is tesznek az adott pillanatban, azzal kapcsolatban fogadják a korrekciót. Azt is hallottam, ahogy a gazdi azt mondja valakinek: „Nem kell félni, nem bánt, még csak kölyök” Nagytestű kutya volt, bár ekkor még csak kölyök volt, kb. akkora volt termetre, mint egy Chihuahua. De a kutya folyamatosan nő, 6 hónap múlva kb. 25 kilós lesz. 

Arra is emlékszem, hogy mindenkire felugrált. Szintén egy olyan viselkedésforma, ami ártatlannak tűnik egy kiskutya esetén, de valójában a domináns magatartás kifejezése volt. Az összes többi kutya tudta a parkban, hogy mit fejez ki ezzel a kölyök, csak a gazdája nem volt tisztában vele. Ez egy nagyon gyakori hiba, amit kistermetű kutya és kölyökkutya tulajdonosok elkövetnek. Engedik a domináns viselkedést, nem tekintenek rá problémaként, mert hát a kutya olyan kicsi, úgysem tud ártani senkinek.
Apró termetű kutya szindróma

 Amikor egy kölyök rámorog egy másik kutyára, a gazdinak oda kell mennie, előrehaladva saját kutyája felé, (nem felemelni a kutyát magához), és mondania kell neki: „NEM!”. Testével elzárva a másik kutyától, és ha szükséges, megbökni a nyakát harapást (korrekciót) szimulálva ezzel. A gazdinak határozottan kell beszélnie, és nagyon magabiztosnak kell éreznie magát belül, hogy a kutyája komolyan vegye a korrekciót. Kevesebb szóbeli, de annál több testbeszéd! Minden az időzítésen múlik. Nem tudod korrigálni a kutyát egy bizonyos viselkedéssel kapcsolatban, ha mire odaérsz, már egész mást csinál. Ha vársz egészen addig, míg a kutyák összekapnak, sokkal nehezebb lesz szétválasztani őket, mivel a elméjük már teljes mértékben a harcra fókuszál.

 A parkban volt még három kutya, akik odarohantak egy másik kutyához, aki épp akkor érkezett a parkba. Aki nincs még tisztában a kutyák viselkedésével, és annak jelentésével, elnézhette az esetet szimpla játékosságnak, de a kutyák testbeszéde másra engedett következtetni, és az újonnan jött kutya felismerte ezt. A három kutya körbevette az újonnan érkezettet minden oldalról. A földre fekve jelezte a három kutyának, akik domináns magatartást mutattak felé, hogy nem fogja felsőbbrendűségüket kétségbe vonni. Remek magatartás volt az új kutya részéről a megadás, és alárendeltség a dominanciának, megelőzve ezzel a kutyák közti harcot. Aztán láttam, amint az új kutya gazdija odament, és rászólt a kutyára, hogy keljen fel, és menjen játszani. Azt is hallottam amint a gazdi később azt mondja valakinek, hogy a kutyája fél a parkban és nem akar játszani. Nem sokat tudott a kutyája viselkedéséről a hölgy, nem ismerte a jelentését. Amit igazából tett, amikor odament a kutyájához, és megparancsolta, hogy ne feküdjön, menjen játszani, az azt jelenti, nem értett egyet a kutya azon döntésével, hogy nem akart harcolni a kutyákkal. 

Sokszor találkozom az állatorvosnál olyan gazdikkal, akik kutyája ideges, bizonytalan, vagy félelmet mutat ki, vagy ugatnak, morognak a többi kutyára. Látom a gazdikat lehajolni, megsimogatják a kutyát, mert szeretnék megnyugtatni. Amikor ezt teszed, valójában azt közlöd a kutyával, hogy helyesled a hangulatot/státuszt, amiben van. Helyesled az idegességet, zavartságot, a többi kutyával szembeni bizalmatlanságot, ugatást, morgást.

Sokszor hallom a gazdikat azt mondani, a kutyájuk temperamentuma és hozzáállása azután változik meg, miután az újszülött gyermeküket hazaviszik. Azt állítják, hogy a kutya védelmezi a kisbabát, mert annyira szereti őt. Mások azt mondják, hogy a kutya követelőzővé válik, mert féltékeny a babára. Mindkét elképzelés téves. Valójában a kutya kifejezésre akarja juttatni, hogy a baba az övé, és birtokolni akarja, ő a főnök otthon, a vezér a család fölött, sajátjának tekinti a házat, és ő akarja kontrolálni, mi folyik otthon. A kutyának meg kell tanítani, hogy tisztelje a kisbabát, tartson tőle távolságot, főleg etetéskor. A kisbabára úgy kell tekintenie, mint aki felette áll a falkasorrendben. 

Ha a kölyökkutyát kisbabaként kezeljük ahelyett, hogy útmutatást és korlátokat szabnánk neki, az egy instabil, zavarodott felnőtt kutyát fog eredményezni. Képzeld el a kutyádat felnőttként. Ne engedj meg neki semmi olyat most, amikor kölyök, amit nem szeretnél, hogy tegyen akkor, amikor már felnőtt kutya válik belőle. 

Amikor emberek maguk előtt sétáltatják a kutyát a pórázon, vagy engedik elsőnek belépni az ajtón, azt közvetítik ezzel, a kutya az irányító.

Az a kutya, amelyik rohanva közelít az ember felé és felugrál rá, egy olyan kutya, aki tiszteletlen, és domináns magatartást mutat. Emlékezteti az embert, hogy ő a vezér, ő tartja kézben, és irányítja a dolgokat.

Azok az emberek, akik idegesek a kutyára, és odahívják magukhoz, azért hogy megbüntessék, arra tanítják a kutyát, hogy hívásra odajönni helytelen dolog. A hívásra engedelmeskedést valami negatívval azonosítják. Sose fegyelmezd mérgesen a kutyádat!

Sose nevess, amikor helyreigazítod a kutyádat, nem számít mennyire édes, vagy milyen vicces dolgot követett el. Ez zavart jeleket küld a kutyának, következésképp nem fog téged komolyan venni. Sose használd a kutyád nevét helyreigazításkor. Ekkor a nevét negatív élménnyel fogja összekötni.


A korrekciót mindig a helytelen cselekvés pillanatában kell megtenni, vagy abban a másodpercben, amint látod, hogy a kutya már készül elkövetni a dolgot. Semmiképpen sem utána. Emlékezz, bármit is csinál a kutya a korrekció pillanatában, arról fogja azt hinni, hogy helytelen.

Forrás:dogbreedinfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése