2011. október 4., kedd

KI A FŐNÖK?


Hogyan váljunk falkavezérré - Kutyaiskola és tréning alfa-hozzáállás kikezelésére

„Meg akart harapni a saját kutyám! Mindössze annyit tettem, hogy rászóltam, menjen arrébb, hogy le tudjak ülni mellé a kanapéra.”

„Belebújt a szemetesbe a kutyám, és amikor megszidtam érte, morgott rám. Mi baj van vele? Azt hittem szeret engem!”

„A mi kutyánk alapvetően nagyon hízelgő, szerető kis kutya, de amikor rá akarjuk venni, hogy csináljon meg valamit, ránk ugrál, a mancsával ütöget minket”

Mi a közös a fenti három kutyában?  Egyszerűen utálatosak, rosszak vagy gonoszak lennének? Nem, ők az alfa (falkavezér). Átvették az irányítást a család felett, ami gondozza őt. Ahelyett, hogy elfogadnák a parancsokat a gazdijuktól, ők osztják a parancsokat! Szerethet téged a kutyád bármennyire, és mégis megpróbálhatja domináns viselkedését rád, vagy a család más tagjaira erőltetni.

A kutyák társas élőlények. Természetes társas környezetük a falka. A falkán belül a falkasorrend és pozíció igen meghatározó szerepet tölt be. A falka vezére az alfa, a főnök, a Legfelső Kutya. Ő kapja a legjobbat mindenből – a legjobb ételt, a legjobb alvó helyet, a legjobb játékot stb. A vezér továbbá az, aki mindenben az első. Ő eszik először, ő lép be valahova és távozik először és ő kapja mindig a legnagyobb figyelmet. A falka többi tagja tiszteletben tartja az ő akaratát és parancsait. Az a kutya, amelyik próbára teszi az alfát, rögtön kap egy fizikai emlékeztetőt, korrekciót, hogy tudja, hol is van a helye a falkában.

A családod a kutya falkája. Sok kutya egyszerűen, minden bonyodalom nélkül beilleszkedik az alsóbb szintekre emberi-falkájában, nem teszi próbára a falka sorrendet. Azt teszik, amit mondanak nekik, és nem hívják ki maguk ellen az irányítót. Más kutyák kevésbé illeszkednek be ilyen jól. Egyesek született vezetők, és állandóan próbára teszik az emberi falkavezért. Más fajták úgymond létrázók, mindig próbálkoznak picit feljebb jutni a ranglétrán, egyre közelebb a falkavezéri pozícióhoz. A született vezér típusok és a létrázók jelenthetik a problémát azoknak a családoknak, akik nem számoltak eddig ezekkel a tulajdonságokkal, és nincsenek tisztában a kutyák természetes falka-ösztöneivel.

Néhány család anélkül, hogy tudna róla, arra bátorítja a kutyát, hogy vegye át a falkavezér szerepét. Egyenlőként kezelik a kutyájukat, nem pedig alárendeltként. Különleges jogokat adnak nekik, úgy, mint a kanapén vagy az ágyon való alvás. Nem képzik a kutyát, és megengedik, hogy egyszerűen megtagadja a kiadott parancsok teljesítését.
Egy igazi kutya falkában, senki más, csakis az alfa kutya részesülhet ilyen bánásmódban. A falkavezérségnek semmi köze nincs a fizikai termethez. A legapróbb Chihuahua is lehet kegyetlen vezér. Sőt, minél kisebb a kutya, annál inkább hajlanak az emberek arra, hogy szeretgessék, engedékenyek legyenek vele – még inkább domináns viselkedésre ösztönözve ezzel a kutyát, valamint arra, hogy ő irányítsa, birtokolja az embereket. 

A falkavezér kutyák sokszor teljesen normális, ’jó’ kutyának tűnnek. Magabiztosak, okosak, remekül elvannak a kisgyermekekkel is. Az idegen emberekhez való hozzáállásuk szintén megfelelőnek tűnhet. Minden szép és jó mindaddig, amíg valaki nem keresztezi az útjukat, vagy olyan dolgot kér tőlük, amit nem akarnak megtenni. Akkor aztán ez a csodálatos kutya hirtelen morogni, vicsorogni kezd, vagy éppenséggel meg is akarja harapni az embert, és senki sem érti, hogy miért.

Az igazi kutya falkában, az alfa kutyának nem kötelessége válaszolni senkinek sem. Senki nem ad neki parancsot, vagy mondja meg, hogy mit tegyen. A falka többi tagja tiszteli a pozícióját. Ha egy tag mégis elég önfejű ahhoz, hogy kihívja a vezért, azáltal, hogy próbálja elvenni tőle az ételét/csontját/alvóhelyét, az alfa igen gyorsan helyre fogja igazítani egy kemény tekintettel vagy morgással. Ha ez nem működik, akkor a fogait fogja használni, fizikailag fogja egyértelművé tenni, hogy ő a vezér. Ez teljesen természetes, ösztönös viselkedés – a kutya világában. Egy ember családjában viszont ez a viselkedés elfogadhatatlan, és veszélyes a családtagokra nézve.

A kutyáknak szükségük van vezetőre. Ösztönös szükségletük, hogy egy falkához tartozzanak. Kell nekik a biztonságérzet, kell, hogy tudják a helyüket a falkában, és hogy pontosan mit várnak el tőlük. Legtöbbjük nem is akar alfa lenni, mert ez óriási felelősséggel jár, vállalni az állandó felügyeletet és irányítást – azt akarják, hogy valaki más adja a parancsokat, és hozza meg a döntéseket. Ha az emberek nem biztosítják ezt a vezetést, akkor kénytelen lesz ő vállalni ezt a szerepet.

Ha úgy gondolod, hogy a kutyád az alfa a háztartásban, akkor valószínűleg úgy is van. Ha csak egy vagy két családtagot tisztel, a többi felett viszont domináns viselkedést tanúsít, ez ugyancsak problémákhoz vezet. A kutya helye legalul kell, hogy legyen a család falka sorrendjében, nem pedig felül, vagy valahol közép tájt.

Annak érdekében, hogy visszaszerezd a család jogát az irányításra, meg kell tanulnia a kutyádnak pár leckét, hogyan legyen alárendelt, nem pedig egyenlő. Megmutatod neki, mit jelent újra kutyának lenni. Amikor még kicsi volt, az anyja megtanította neki, hogy ő (a kutyád anyja) az alfa, és neki engedelmeskednie kell. Kölyökként egy biztos, biztonságos helye volt az alom-falkában, és a biztonságérzet miatt, amit a helyes falkasorrend és vezetés adott neki, arra tudott koncentrálni, amire igazán szüksége volt: növekedni, tanulni, játszani, szeretni, egyszerűen kutyának lenni. A kutyád nem vágyik arra a felelősségre, ami a falkavezérséggel jár, a döntéshozásra, a folytonos irányításra, éberségre, és a pozíciójának megóvására. Egy vezetőt szeretne maga felé, akire felfigyelhet, és akit követhet, ezáltal újra szabadon létezhet, igazi kutyaként az emberek között.


Hogyan válj falkavezérré
A kutyád állandóan figyel téged, figyeli a testbeszéded. Tudja, mikor vagy bizonytalan a vezetői szerepben, vagy mikor nem fogsz határozottan ragaszkodni a kiadott parancsaidhoz. Ez a viselkedés összezavarja őt, bizonytalanná teszi, és ha ő egy született vezér, vagy létrázó egyéniség, ez bátorítani fogja őt arra, hogy átvegye az alfa szerepet, és falkavezérként Ő mondja meg neked, mit csinálj.

Az alfaság egyféle hozzáállás/attitűd. Magabiztosságot, méltóságot, tekintélyt és biztos hatalmat foglal magában. A KUTYÁD RÖGTÖN FELISMERI EZT AZ ÁLLAPOTOT. Nézz meg egy profi trénert. Magasan, magabiztos egyenes tartással áll, tekintetüket és hangjukat használják arra, hogy kifejeződésre juttassák: bármire képesek, és mindig elérik, amit akarnak/parancsolnak. Megnyugtatóan, de határozottan utasítanak. Keményen ragaszkodnak az elvárásaikhoz, ugyanakkor szeretettel bánnak a kutyával. A legtöbb kutya egyből alárendeltséget mutat ilyen személyiséggel rendelkező emberek felé, mert felismerik benne az alfát, a magabiztos vezéregyéniséget.

Gyakorold az alfa szerepet. Állj fel, magasan, tekintélyt sugározva, vállaidat hátra, húzd ki magad. Járj magasan. Gyakorold az új hangszíned, olyat, ami mély és határozott. Ne kérd a kutyádat, hogy tegyen valamit. Utasítsd rá! Van különbség. Ő is érzi a különbséget. Emlékezz rá, hogy neked, mint alfának, neked a kötelességed, és jogod, hogy felállítsd a szabályokat, és parancsokat ossz. A kutyád ösztönösen meg fogja ezt érezni.

A legtöbb kutyánál szimplán a hozzáállásod változása és egy kis engedelmesség tréning elég ahhoz, hogy jó irányba fordíts a helyzeten. Annál a kutyánál, ami már átvette az irányítást a háztartásban élők fölött, és makacsul védi a pozícióját morgással vagy harapással, valamint ez a viselkedés nem vont magával következményeket, tehát ráhagyták a kutyára a dolgot, ott már többre lesz szükség annál, mint csupán elhatározni, hogy mostantól te leszel az alfa. A kutyának is hozzáállás változásra lesz szüksége.

Született vezérek és létrázó egyéniségek nem fogják egyszerűen feladni alfa pozíciójukat. A hirtelen változás az egyéniségedben sokkolni fogja őket, s emiatt fenyegetve érezhetik pozíciójukat. Talán még agresszívebben fog viselkedni a kutyád, mint azelőtt. Az alfa kutya ösztönösen reagál arra, ha párbajra hívják falkavezér mivoltát. A természete miatt ösztönösen akarja leverni ezt a lázadást, ami a vezérsége ellen irányul. De ne aggódj, közel sem lesz olyan nehéz a helyzet, mint gondolnád.
Egy alfa kutya tudja, hogy fizikai harcban könnyedén le tud téged győzni, tehát az agressziót erőszakkal viszonozni részedről egyszerűen nem jó megoldás, nem fog működni. Addig, amíg nem erősítetted meg helyedet a falkában, mint vezér/alfa, olyan módszerek, mint az ütés, rázás, vagy a birkózó, földre terítő technika alkalmazása egyáltalán nem fog működni, sőt veszélyes is lehet rád nézve. Egy alfa kutya erőszakkal fog reagálni ezekre a módszerekre, és komolyan megsérülhetsz.

Amire szükséged van az az, hogy a fejedet használd. Sokkal okosabb vagy, mint ő, így túl járhatsz az eszén.
Ugyanakkor makacsabbnak is kell lenned, mint ő. Amit itt leírni próbálok, az egy egyszerű, erőszakmentes módja annak, hogy visszahelyezd a kutyát az alfa státuszból a család aljára, ahova tartozik, és ahol lennie kell. Ahhoz, hogy ez működjön, az EGÉSZ családot be kell vonnod. Ez szemléletmód és hozzáállás változtatást vár el mindenkitől a családban, azzal kapcsolatban, ahogy a kutyát kezelitek.

Ez igen komoly dolog. A kutya, amelyik harapdál és megfélemlíti az embereket az egy veszélyes kutya, nem számít, mennyire szereted. Ha az, hogy a kutyát kutyaként kell kezelned és nem pedig egyenrangúként túl szigorúnak vagy akár kegyetlennek tűnik, vedd figyelembe, hogy a törvény valamint a társadalom nem tolerálja az agresszív, veszélyes kutyákat. Kutyaharapásokkal kapcsolatos perek manapság milliós kártérítéseket vonhatnak maguk után. Sarkalatos példa, de elveszítheted a házadat egy ilyen per miatt, vagy bármi mást, a kutyád pedig az életét.


Kutyaiskola és tréning alfa-hozzáállás kikezelésére

Ettől a naptól kezdve meg fogod tanítani a kutyának, hogy ő egy kutya, nem pedig egy miniatűr emberi lény, frankó kis szőrmében. Az anyja egyszer megtanította neki, hogyan legyen kutya, és hogyan engedelmeskedjen a parancsoknak. Időközben viszont a tanítás hiánya vagy félreértett nevelési módszerek miatt ezt elfelejtette. A segítségeddel most újra emlékezni fog, hogy mi is ő, és hogyan illeszkedhet legjobban az emberi világba. Nem is telik el sok idő, és mielőtt észrevennéd, már kedvelni fogja új életmódját.

A kutyákat úgy tenyésztették, hogy az emberre támaszkodjanak; ételért, társaságért, és vezetésért. Egy alfa kutya nem kéri, amit szeretne. Követeli azt. Tudtodra adja félreérthetetlenül, hogy akarja az ebédjét, hogy ki akar menni, hogy játszani akar, azt akarja, hogy simogasd, és ezeket a dolgokat mind most rögtön. Mostantól meg fogod tanítani arra, hogy ki kell érdemelnie a dolgokat, amiket kap. Semmit nem követelhet ezután. Először sokkolni fogja ez az új rendszer, de meg fogsz lepődni milyen gyorsan elkapja a fonalat, és egyszerűen élvezettel fog engedelmeskedni neked.

Ha a kutyád még nem tudja az egyszerű ÜL parancsot, tanítsd meg neki. Jutalmazd lelkesen, simogatással, de ne vidd túlzásba a jutalmazást. Egy egyszerű ’Jól van, ügyes kutya!’ lelkes hangon mondva elég lesz. Innentől kezdve bármit akar – a vacsoráját, sétálni menni, figyelmet, bármit – utasítsd (és ne kérd!), hogy üljön le először. Ha leül, dicsérd meg egy ’Ügyes!’-el, mond neki, OKÉ, és add neki amit szeretne jutalmul. Ha megtagadja a parancsot, és nem ül le, egyszerűen sétálj el és hagyd figyelmen kívül. Ha nem ül le, nincs jutalom. Ha úgy érzed, hogy nem ÉRTI a parancsot, dolgozz még a tanításán egy kicsit. Ha csak egyszerűen visszautasítja, hogy engedelmeskedjen, hagyd figyelmen kívül – ne add meg neki, amit akar és semmiféle módon ne jutalmazd.

Ültesd le mielőtt elé rakod az ételt, ültesd le az ajtó előtt mielőtt kimennétek, ültesd le magad előtt, mielőtt megsimogatnád, ültesd le mielőtt odaadnád a játékát. Ha eddig úgy zajlott az etetés, hogy egyszerűen kint hagytál neki ételt, szüntesd be ezt a módszert. Válts át napi kétszeri etetésre, és TE döntsd el, mikor adsz neki enni. Ültesd le az etetés előtt. Ha nem engedelmeskedik – nincs etetés. Menj el, és ne is figyelj rá. Gyere ki később (minimum fél óra elteltével) hozd újra az ételt, és utasítsd újra: ÜL. Ha érti a parancsot, ne mond neki egynél többször. Elsőre is hallott téged. Állva add ki a parancsot, és mély, határozott hangot használj.

Ha a kutya tisztel ugyan bizonyos személyeket, de másokat nem a családban, hagyd, hogy ők legyenek azok, akik etetik, és a ’jó dolgokat’ hozzák ezentúl a kutya életébe. Tanítsd meg őket, hogyan utasítsák a kutyát az ÜL paranccsal, és hogyan menjenek el, és hagyják figyelmen kívül, ha nem engedelmeskedik. Nagyon fontos, hogy az egész család részt vegyen ebben a programban. A kutyák olyanok, mint a gyerekek – ha nem tudnak valamit kicsikarni Anyutól, akkor Apuhoz rohannak követelőzni. A kutya esetében, ha talál olyan valakit a családban, aki felett domináns lehet, akkor ő tőle fog követelőzni. A cél az, hogy megtanítsd a kutyának, mindenkit tisztelnie kell a családban, és mindenkinek köteles engedelmeskedni. Tartsd észben – a kutya helye legalul van. Bár a legfelső helyről való kibillentés segít egy kicsit, de amíg úgy hiszi, hogy valahol középen van a falkasorrendben, a problémák nem fognak megszűnni teljesen.

Gondolkozz – ismered a kutyád, és tudod, nagyjából hogyan reagál a helyzetekre. Járj egy lépéssel előtte, és figyeld a viselkedését, hogy korrigálni tudd. Ha szeret turkálni a szemetesben, tedd a szemetest számára elérhetetlenné. Ha mindig kiront az ajtón, amikor sétálni viszed, előbb tegyél rá pórázt. Ültesd le úgy, hogy maradjon a helyén addig, amíg ki nem nyitod az ajtót és engedélyt adsz: ’OKÉ’, és kijöhet utánad. (Te lépj ki elsőnek az ajtón! – a falkavezér megy mindig elöl.) Ha alfa hozzáállású kutyád nem hajlandó odajönni, amikor hívod (ez több mint valószínű) ne engedd ki póráz nélkül. Póráz nélkül nem tudod irányítani, és ezt ő is tudja. 


Figyelem és simogatás:

Egy igazi kutya falkában az alárendelt tagok állandóan érintgetik, nyalogatják, tisztogatják a falkavezért. Ez a mély tisztelet és alárendeltség jele. Itt az ideje, hogy csökkentsd a szeretgetéssel töltött időt. Amikor szeretne figyelmet, simogatást kapni, ültesd le, mondj neki pár kedves szót, egy kis simogatás is belefér, de semmi több. Aztán menj vissza a dolgodra, bármit is csináltál azelőtt, és hagyd őt figyelmen kívül. Ha jön utánad, nem hagy békén, pesztrál, szólj rá határozottan: NEM! és még inkább hagyd figyelmen kívül. Akkor simogasd, amikor TE akarod, ne pedig akkor, amikor ő követeli. Valamint, amikor odamész, hogy simogasd, ne feküdj, vagy heveredj le mellé a földre. Ez szintén az alárendeltség jele. A dicséret, szeretgetés, és jutalmazás mindig magasabb pozícióból történjen, mint a kutyáé.

Játékok

Ha bármelyik családtag játékosan incselkedni, birkózni, húzókötelezni szokott a játékával, ezt abba kell hagynia. Ezek a játékok csak erősítik a domináns viselkedést, és arra készteti a kutyát, hogy a fogait használja játék közben. Egy igazi kutyafalkában ezek a tevékenységek többet jelentenek a játéknál – elősegítik a falkasorrend meghatározását, a fizikai erő összemérése alapján. A kutyád valószínűleg már most erősebb és gyorsabb nálad. Kemény, fizikai játékok ezt még jobban bizonyítják neki, és ez az, amit kerülni kell.

Találj új játékokat. Bújócska, bot visszahozás, frizbi elkapás. Fontos, hogy TE legyél aki kezdi a játékot, és te is határozd el, mikor fejezitek azt be. Hagyd abba a játékot, mielőtt még megunná a dolgot, és megtartaná megának a labdát vagy frizbit.


Hol aludjon a kutyád?

Ne a hálószobádban, de főleg ne az ágyadon! A hálószobád egy különleges hely – ez a te ’barlangod’. Azáltal, hogy a saját helyeden engeded aludni, egyenlőként bánsz vele, ezzel bátorítva az alfa-gondolkodásra. Talán már magáénak is tekinti az ágyadat, ha rászólsz, hogy menjen le róla, morgással és csapkodással adja tudtodra, hogy nem adja fel olyan könnyen a SAJÁT helyét. Amíg a kutyád alfa problémái nem oldódtak meg teljesen a hálószobádban való alvás tabu téma kell, hogy legyen! Ugyan ez vonatkozik a többi bútoron való alvásra. Ha nem tudod a kanapétól távol tartani harc nélkül, ne engedd a szobába addig, amíg a viselkedése nem javul.


Ketrec-tréning

A kutyáknak készített ketrec ezerféle dologra hasznos, ezek közül egy az alfa kutya hozzáállásának átnevelése. A ketrec remek hely az alvásra, evésre, arra, hogy itt maradjon, mikor relaxál, és emlékeztesse arra, hogy ő természetesen egy kutya. A kutya ketrece az ő barlangja. A ketrec-tréninget azzal kezdd, hogy ott adod neki az ebédjét. Zárd be az ajtót, és tartsd ott a kutyát ebéd után egy óráig. Ha követelőzve ki akar jönni, ne figyelj rá. Ne engedd ki addig, amíg le nem nyugodott. Éjszaka lefekvés előtt mutass neki egy ízletes jutalomfalatot, ültesd le a ketrec előtt, dobd be a falatot, és mikor utána megy, dicsérd meg, és zárd be az ajtót.


Kutyaiskola és tréning elvégzése: Hogyan tovább?

Ez a tréning, ami az alfa hozzáállás kikezelésére irányult mindössze egy bemutatkozó az új életstílushoz. Egy ilyen kurzus nem fogja örökre megoldani a kutyád alfa problémáit, csupán egy jó mód arra, hogy alapvető engedelmességet tanuljon, és megtanulja, hogy tiszteljen téged és a család többi tagját.


Hogy meddig tartson a tréning? A kutyától függ. Némelyek már rögtön javulást mutatnak, más kutyáknál ez tovább tart. Igazán makacs ebeknél, született vezéregyéniségeknél újra és újra kell alkalmazni ezeket az emlékeztetőket, hogy tudják, hol a helyük a falkában. Létrázó egyéniségű kutyáknál időnként ismételni kell a lépéseket, ha esetleg egy ideig lazítottál, és hagytad őket visszamászni egy két fokot a családi ranglétrán.

Honnan fogod felismerni a jó irányú változást? Ha az alfa-tréning sikeres volt, a kutyád kezd majd rád figyelni, tőled várva az utasításokat és kérve engedélyt. Készséggel fog engedelmeskedni. Figyeld meg, hogyan közelít feléd. Magasan járva, fejét és füleit mereven tartva jön oda hozzád? Talán szépnek és méltóságteljesnek tűnik, de azt jelenti, hogy még mindig ő az alfa, tehát a probléma fennáll. Az a kutya, amelyik elfogadja az embert, mint felettesét, fejét enyhén lehajtva, fülét hátracsapva vagy oldalt leengedve fog közelíteni feléd. Egész testét kissé összehúzza az alárendeltség jeleként. Figyeld meg, hogy közelíti meg a család többi tagját. Ha egyesek felé alárendelt, mások felé viszont nem, azoknak a személyeknek még dolgozniuk kell alfa hozzáállásukon. Nekik újra végig kell kísérniük a kutyát egy kisebb alfa-tréningen a család többi tagjának segítségével.

Engedelmesség-tréning

Amint a kutya elfogadta új életstílusát, és új helyét a családban, ajánlott végig kísérni egy engedelmesség-tréningen egy képzett tréner segítségével. Minden kutyát képezni kell, főleg az alfa beállítottságúakat. Nem kell feltétlenül megvárnod, míg vége az alfa-tréningnek, de elengedhetetlen, hogy legalább egy személyt tiszteljen a családból, és kész legyen teljes mértékben engedelmeskedni neki.

A képzett oktató megtanítja, hogyan tanítsd a kutyád. Hogyan legyél alfa, hogyan tudod elérni, hogy engedelmeskedjen a parancsoknak és szabályoknak, hogyan érheted el, hogy tiszteljen, és hogyan tarthatod meg ezt az állapotot. A család minden tagjának, aki elég idős ahhoz, hogy irányítsa a kutyát, részt kell vennie ezeken az órákon. Az engedelmesség-oktatás egy egész életen át tartó folyamat. A parancsokat és utasításokat naponta alkalmaznod kell. Az igazi kutya falkában a falkavezér időnként csupán azért ad ki utasításokat és parancsokat, hogy emlékeztesse a tagokat, hogy ő az, akinek engedelmeskedniük kell. Olyan egyszerű parancsok, mint a Fekszik/Marad különösen hatásosak. Olyan erőszakmentes emlékeztetők, amik egyértelműen közlik a kutyával, hogy hol a helye a falkában (családban), és ki az, aki irányít.

Egy jól nevelt kutya boldog, és öröm együtt élni vele. A kutyák szeretnek engedelmeskedni, szeretik, ha van feladatuk, dolguk, amit el kell végezni. A tréning lehetőséget ad mindkettőre. Egy jól tanított kutyának sokkal nagyobb szabadsága van. Több helyre mehet veled, és több mindent csinálhat, mert tudja, hogy te ott vagy, és tudja, mit vársz el tőle, hogyan kell viselkednie. Egy jól tanított kutya biztonságban érzi magát, ha tudja a helyét a falkában (családban). Magabiztos lesz és nem zavart, mert egyértelműen tudja, mit várnak el tőle. Ismeri a határait, és tudja kik az ő vezérei. Nem terheli a döntéshozás felelőssége, az állandó figyelemé, és parancsosztásé. Örömmel él melletted, mint a társad, és nem, mint a felelősségteljes főnököd. Szabadon lehet kutya – aminek született, és aminek mindig is meg akart maradni!

Mikor van szükséged Szakértői segítségre

Ha a kutyád már sérülést okozott neked, valaki mást megharapott, vagy már igazán félsz tőle, akkor egy képzett szakértővel kell konzultálnod. Egy trénerrel vagy viselkedéselemzővel, mielőtt belekezdenél az alfa-tréningbe. Állatorvosi vizsgálatra is szükség lehet, hogy kiderítsék, nincs e fizikai rendellenesség az agresszív viselkedés hátterében. Hogy képzett szakértőt, vagy viselkedéselemzőt találj a környékeden, vedd fel a kapcsolatot az állatorvosoddal, vagy egy közeli kutyaiskolával, minden bizonnyal tudnak segíteni az ügyben.


Írta: Vicki Rodenberg De Gruy 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése