2011. október 16., vasárnap

Kutyatartási és fegyelmezési gondok 1-7.


1.      Kutya rohan az úton. Gazdi kijön a házból, megáll az ajtóban és kiabálni kezd a kutyára indulatosan. A kutya figyelmen kívül hagyja. A kutyák nem hallgatnak az instabil, ideges emberre. Amikor egy kutya helyre akarja igazítani a másikat, nem kezd üvöltözni vagy kiabálni.

2.      A kutya ugat az emberre, könyörögve, hogy adjon neki egy darab ételt, miközben eszik, aki erre szórakozottan odadob neki egy falatot. Ez egyáltalán nem tiszteletteljes viselkedés. A természetes kutya falkában egy alárendelt tag még nem is álmodna arról, hogy ugasson a falkavezérre, amikor az eszik.

3.      Egy kutya meglát egy másikat és ugatni kezd. Gazdi azt mondja neki, „Nem!” és tovább simogatja a fejét, szeretgeti. Ez igazából annyit jelent „Helyes, ügyes vagy amiért ugatsz, csak így tovább!”

4.      A kutya pórázon, és erősen húzza azt, szaglászik, miközben a gazdija egy másik emberrel beszélget. Helytelen pórázhasználat. A kutyát utasítani kell, hogy várjon türelmesen, miközben az emberek beszélnek egymással. Ez megfelelő mentális kihívást jelent számára, amire minden kutyának szüksége van.

5.      Gazdi helyreigazítja a kutyát a nevét kiabálva újra meg újra, de semmiféle testbeszédet nem használva. A kutya egyszerűen nem tudja, hogy a gazdája mit akar. Nem tud minek engedelmeskedni. A gazdi emberi kommunikációt folytat, elbeszél a kutya mellett. Ordibál, azt mondja, hogy be fogja zárni a kutyát a kocsiba, ha így viselkedik. Ebből természetesen a kutya semmit sem ért. Ahhoz, hogy sikeresen kommunikáljon vele, olyan kommunikációformát kell alkalmaznia, amit a kutyák értenek. Másrészről, sosem szabad használni a kutya nevét negatív értelemben, fegyelmezéskor. A nevét csak pozitív megerősítéssel szabad összekapcsolni.

6.      Gazdi megengedi a kis méretű kutyájának, hogy úgy üdvözölje az embereket, hogy a mancsával a lábukra kap, ugrál. A kutyák világában ez nem tiszteletteljes köszöntési mód. Nincs különbség egy 2 kilós Yorkie és egy 35 kilós Német Juhász között a viselkedés jelentését illetően. Apró termetű kutya szindróma

7.      Gazdi helyreigazítja a kutyát, jóval azután, hogy a rosszaságot elkövette (a kutyának már más jár az eszében). Bármit is csinál a kutya abban a pillanatban, amikor korrigálod, arról a viselkedésről fogja hinni, hogy helytelen.

1 megjegyzés: