2011. október 1., szombat

Apró termetű kutya szindróma


Számos viselkedésformát, amelyet nagytestű kutyáknál nem néznek jó szemmel, kistestű kutyáknál sokan inkább aranyosnak vagy viccesnek tartanak. Például:

Ugrálás
Ha egy 35 kilós Német Juhász felugrál az emberre, mindenki egyetért abban, hogy ez a viselkedés helyreigazításra szorul. Egy ilyen probléma esetén, ha huzamosabb ideig fenn áll, a gazdi hajlamos még kiképző segítségét is kérni, utána olvasni az interneten, hogy minél előbb megoldást találjon a problémára. Végső esetben, a kutyát elzárnák a vendégek érkezésekor, ezzel kiküszöbölve az ugrálási gondokat.


Most képzeljünk el egy 3 kilós Chorkie-t, amint ugrál valakire. Az ember lenéz és teljesen odáig van, mert olyan kis édes. Azt gondolja: „Ez a kutya bír engem”.

De mit jelent ez valójában? Az ugrálás teljesen mást jelent a kutyáknál, mint az embereknél. Dominanciai és tiszteletadási problémát jelent. A távolság a kutyáknál a tisztelet jele, és ha apró termetű kutyádnak megengeded, hogy emberekre ugráljon, azt erősíted benne, hogy nem kell tisztelni az embereket. Engeded, hogy falkavezéri viselkedést mutasson mások felé.



Morgás

Ha egy Német Juhász morog a vendégekre, a vendég, és te is tudod, ez egy nagy probléma. Valamit tenni kell. Ugyanakkor, ha egy 2-3 kilós kis Chihuahua morog, hát nem nagy dolog. Ő csak egy Chihuahua, nemde?
Helytelen… Nincs alapvető különbség egy Német Juhász és egy Chihuahua morgása között. Ez csupán egy újabb helytelen viselkedési forma, amit engedünk a kis helyes kutyáknak, csupán a termetük miatt. 



Más kutyák

Ha a kis 2 kilós Yorkshire Terrier úgy dönt, hogy ugat, morog a többi kutyára, amíg te sétáltatod az utcán, vagy amikor idegen kutyák haladnak el a ház előtt, még mindig a legtöbben inkább aranyosnak tartják, mert, hogy milyen vicces, hogy egy ilyen pici kutya milyen nagynak képzeli magát. Ha a 60 kilós Akita ugat és morog a többi kutyára, valószínűleg korrekcióra szorul, az ember rászól, helyreigazítja, mert helytelen viselkedést mutat. A lényeg, hogy a kutyáknak nem szabad engedni, hogy domináns viselkedést mutassanak. Akár óriás, akár aprótermetű kutyáról legyen szó, a falkavezérnek (az embernek) kell irányítani; korrigálni a helytelen viselkedést. Következetesen azt kell mondani: „NEM!” és folytatni a korrekciót addig, amíg a kutya meg nem érti, hogy ez nem elfogadható viselkedés. Továbbá, a kutyák nem gondolkoznak azon, hogy kicsik, vagy nagytermetűek. A pillanatnak élnek, és ’egyszerűen azok, amik’. A termet számukra semmit sem jelent.

Távolság-Tisztelet
Ha éppen ebédelsz, vagy dolgozol az íróasztalodnál, és a 35 kilós Boxer kutyusod rohanva jön feléd, rádugrik, valószínűleg kissé hátralököd, helyreigazítod, mondva: „NEM!..., most elfoglalt vagyok”. Viszont ha a 2 és fél kilós Maltese ugrik fel az öledbe, hát az egyszerűen csak aranyos. Szeret téged, és veled akar lenni. Nos, nem ez a helyzet. Nem tiszteli a távolságot, ez által téged sem. A falkavezérek döntik el mikor és mit csinálnak, ők vannak a falka élén. Ülhet a kiskutyád az öledben, de CSAK AKKOR, ha TE odahívtad őt. 


Követelés
Ha épp tévézel a kanapén ülve, a kiskutyád felugorhat melléd, amíg tisztában van azzal, hogy az a te kanapéd, nem az övé. Mielőtt az öledbe engednéd, várnia kell, és neked kell megmondanod neki, amikor már odamehet. Amikor a kutya szokásává válik, hogy ugrál az emberre saját akaratából, az emberek azt hiszik, ez a szeretet és törődés kimutatása. Nem így van, a kutyáknál ez követelőzést jelent. A kutya birtokolni akar téged. Tehát a következő alkalommal, amikor észreveszed, hogy a kutyád egyszerűen hajthatatlanul rád akar mászni, emlékezz rá, hogy ez a követelőzést, és a birtoklási szándékot jelzi, nem a szeretetet. Az embernek kell meghatározni a távolságot, és meg kell tanítani a kutyának, hogy csak akkor ugorhat/mászhat fel az emberre, ha Ő hívta őt. 

Ha úgy érzed, a kutyád a „birtoklós” módban ugrál rád, nem a legjobb módszer lerakni vagy lelökni a padlóra. Inkább használd az ujjaid, megbökve kellő intenzitással és határozottsággal, arra késztetve, hogy magától arrébb menjen. Fontos, hogy magától menjen arrébb, és ne te tedd arrébb. Amikor látod a kutyát megnyugodni, alárendelt állapotban (fej alacsonyan tartva, nincs szemkontaktus, fülek hátracsapva, farok nyugodt, nem behúzva, de nem is magasan) akkor már odahívhatod magadhoz, ha ez az amit TE akarsz. Ugyanakkor, ha a kutya újból kimutatja a „birtoklós” állapotot, újra korrigálnod kell. Késztetni arra, hogy odébb menjen, nem saját kezűleg arrébb tenni. Magának a kutyának kell arrébb mennie, te csak a korrekciós utasítást adod meg erre vonatkozóan.




Agresszió
Ha a 60 kilós Rottweilered megátalkodottan morogni kezd a házvezetőnőre… tudod, hogy probléma van. Ha a kis tacskód csinálja ugyanezt, egyszerűen azt mondod a házvezetőnek, hogy hagyja figyelmen kívül, ne törődjön vele. Talán a kiskutya elbújik az asztal alá miközben morog és ugat, és rá is szólnak, hogy hagyja abba, de nem vezetik végig következetesen a helyreigazítást. Esetleg megmondják a vendégeknek, hogy ne nyúljanak az asztal alá. A kutyára rászólnak, de ha továbbra is ugat és morog, nincs semmi gond, mert hát olyan kicsi, nem tud nagy kárt okozni.
De ha a Rottie csinálná ugyanezt, az már nagyobb gond lenne. Kis termetű kutyáknak az emberek hajlamosak megengedni a domináns viselkedést, pedig az ilyen viselkedésforma SOSEM szabad, hogy elfogadott legyen.

Ölebek
Láttál már kiskutyát a gazdi ölében, morogni mindenkire aki csak túl közel jön? A gazdi azt mondja, hogy a kutya „védeni akarja” őt mert „annyira szereti”. Ami valójában történik az az, hogy a kutya mindenki tuttára akarja adni, hogy az ember (a gazdi) az ő tulajdona. A birtokolt embert védelmezi, mint az Ő személyes tulajdonát. Ebben az esetben egyértelműen a kutya az alfa.


Most képzelj el egy Doberman-t ugyanannak az embernek az ölében, morogni, vicsorogni, ha valaki közel merészkedik. Máris komolyabbnak tűnik a helyzet. Képzeld el egyszer a Dobermant, és most egy Chihuahuát morogni, a gazdi ölében. Most a Dobermant…Chihuahuát,…. Dobermant…

Bár természetesen kevésbé félelmetes, és nem tűnik nagy dolognak egy Chihuahuánál a domináns viselkedés A KUTYÁK ELMÉJÉBEN nincs különbség, akár Chihuahua akár Doberman akár Német Juhász mutatja ki ezt a viselkedésformát. Mégis nagy százalékban a kistermetű kutyáknál az ember nem törődik azzal, ha így viselkednek.




Domináns állapot
Domináns Állapot

Maga a mód, ahogy tartja magát a kutya elárulja, milyen állapotban van. Egy domináns kutya magasan jár, büszkén, felfújva és kihúzva magát annyira amennyire csak tudja. Avatatlan emberi szemmel ezt méltóságnak hinnénk. A test mereven, a farok magasan, fülek mereven megfeszülve, riasztásra készen.


Lejjebb pár olyan viselkedésformát találsz, amiket a kutyák akkor mutatnak ki, amikor azt hiszik, az emberek felett állnak a falkában. Tartsd észben, hogy nem kell, hogy az összes felsorolt viselkedésforma jellemző legyen a kutyára, ahhoz, hogy dominánsnak tartsa magát. Pár viselkedés a felsoroltak közül, akár véletlenszerűen kimutatva, attól függően, hogy a kutya, hogy érzi magát az adott pillanatban. 


-Makacsság

-Követelőzés

-Lökdösődés

-Könyörgés

-Neked lök játékokat, vagy a mancsával érint meg követelőzően, hogy játssz vele 

-Lökdös hajthatatlanul, hogy simogasd

-Magas helyekre mászik, lenézve a környező tárgyakra, emberekre. 

-Az ember ’védelmezése’ ha valaki közeledik. Az emberek szeretik azt hinni, hogy odaadásból teszi ezt a kutya, de valójában az embert a tulajdonának tekintve akarja megvédeni. A kutya uralja az embert.

-Nyüszítés, ugatás emberekre – embereknek. (Ha nem parancsra teszi)

-Magas tónusú üvöltés, valami megtételével kapcsolatos tiltakozás kifejezése

-Ugrálás, manccsal tapicskolás az emberre (Ha nem parancsra teszi)

-Kitartóan az adott bútoron akar maradni (pl. kanapé) annak ellenére, hogy te megtiltod, felszólítod, hogy menjen el.(A kutya birtokolja)

-Kitartóan, makacsul mindig előtted akar kimenni az ajtókon.

-Sétáltatáskor elszántan az ember előtt akar menni, nem pedig mellette, mögötte.

-Nem hajlandó pórázon sétálni. (Kivéve fiatal kölykök akik még nincsenek pórázhoz szoktatva, sérült, beteg kutyák)

-Belecsípés az emberek sarkába, amikor távoznak. (A kutya nem adott engedélyt a távozásra)

-Nem hallgat a megtanult parancsokra.

-Nem szereti, ha az emberek érintik az ételét.

-Büszkén áll az ember ölében.

-Kitartóan mindig felül akar lenni, akár az öledben, vagy rálépve a lábadra.

-Kitartó az alvóhellyel kapcsolatban, pl. a párnádon.

-Ideges állapotba kerül, ha alvás közben megzavarják.

-Szeret embereken aludni, ölben, lábon.

-Nem szereti, ha egyedül hagyják, ha az emberek hazaérnek hiperaktív lesz, túl izgatott.


Az okosabb kutyák többször próbára teszik a falkasorrendet, próbálják átvenni az alfa szerepet, de egy helyesen tanított, következetesen nevelt kutyánál az ilyen próbálkozásokat hamar vissza lehet szorítani, így újra egy kiegyensúlyozott, boldog, alárendelt kutyánk lesz.

Forrás:dogbreedinfo 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése