2011. szeptember 26., hétfő

A kutya leszoktatása az ugrálásról



Egy kutyának sosem szabadna emberre ugrálnia, hacsak nem parancsszóra teszi ezt. Az a kutya, amelyik saját elhatározásából ugrál emberre, az nem tiszteli azt az embert. Még azoknak a kis aranyos törpe kutyáknak sem lenne szabad megengedni az emberekre ugrálást.  Míg azt gondolhatod, hogy ez az ugrálás aranyos, vagy vicces, mások számára ez egyáltalán nem az. Nem csupán zavaró és irritáló, ha más kutyája ugrál ránk, az ugrálás veszélyes is lehet. Az ugráló kutya le is döntheti az embert, összekoszolja a ruhákat, mancsnyomokat hagy, körmeivel felsérti a bőrt.

Amikor egy kutya felugrik az emberre szabad elhatározásából, akkor nem „üdvözli”, hanem a dominanciáját próbálja érvényesíteni az ember felett. Ilyen módon kommunikálnak, és próbálják tudatni: ők az alfa, és/vagy uralni, irányítani akarják az embert. Egy alárendelt egyed sosem álmodozna arról, hogy lerohanja a falkavezért, vagy, hogy ráugrik az alfára. A távolság tiszteletet jelent, a falka alacsonyabb rangú tagjai pedig tisztelik a magasabb rangúakat. Ha a kutyád emberekre ugrál, akkor nem tiszteli őket.

MEGJEGYZÉS: amikor fiatal, kölyökkutyák ugrálnak emberre, az néha azért van, mert szeretnék elérni az ember arcát. A kölyköknek viszont meg kell tanítani, hogy ne ugráljanak az emberekre, mert ez a viselkedés később átalakulhat, és az ugrálás a fent említett veszélyesebb jelentésében lesz jelen, ha már a kutya felnőtt. 


Emlékszem, egyik nap a kutya-parkban egy kis 4 hónapos boxer kölyök futkározott körbe, ráugrálva mindenkire. Nem volt még elég nagy, ahhoz, hogy a felnőtteket ledöntse, de kisebb gyerekeket fellökött, és koszos mancsnyomokat hagyott az emberek ruháján. A kutya gazdája nem tett semmit, hogy megállítsa az ugrálást. Igaz, ez csak egy kölyökkutya volt, mindenki mérges volt az összemocskolt ruhák miatt. Ezzel a kutyával később nagyobb gondok lesznek, ha nem nevelik ki belőle ezt a viselkedést. 

A kölyköknek már az első naptól fogva mondani kell: „nincs ugrálás!” Bármi, amit nem szeretnél, hogy a kis helyes kölyökkutyád csináljon, amikor majd felnő, már kölyök korában meg kell tiltanod neki. Gondolj arra, amit most megengedsz neki; ez olyasmi, amit mindig meg fogsz neki engedni, akkor is amikor már teljesen kifejlett, felnőtt kutya lesz? Ha a válasz nem, akkor már az első naptól fogva szoktasd le erről a viselkedésről. 

A kutyák szeretik, és szükségük is van következetességre, tehát ha nem engeded a kutyádnak az ugrálást, mindenki másnak a családban ehhez kell tartania magát. Ha a kutyádnak megengeded, hogy egyes emberekre ugrálhat, akik azt mondják, őket nem zavarja, míg más emberekre való ugrálást megtiltod, az csak összezavarja őt. Amint elhatároztad, hogy megtiltod az emberekre ugrálást, mindig és mindenkivel kapcsolatban tartanod kell ezt a szabályt, hacsak nem adsz neki parancsot az ugrásra. A kutyának nem szabad emberre ugrálnia saját elhatározásából.


Az ugrálás megállítása

A távolság és az egyensúly rendkívül fontos a kutyáknál. Ha visszalépsz, vagy hátrálsz az ugráló kutya elől, folytatni fogja az ugrálást. Az, hogy a kutya jön feléd, csökkenti a távolságot, azt jelenti, birtokolni kezdi a személyes tered. Ezt csak a falkavezér teheti meg.

Ha egy kutya ugrál, lépj felé egyet. Képzelj egy kört magad köré, és ne engedj senkit és semmit, hogy átlépje ezt a határt. Amikor egy kutya ugrál, lépj felé oldalazva, a vállad a kutya felé forduljon. Ne menj neki szemtől szembe.(lehet, hogy nem lesz időd elfordulni, de ne törődj vele) Nem akarod fellökni a kutyát, bár ez lehet, hogy bekövetkezik, nem kell megijedned. Ugyan nem akartad bántani a kutyát azzal, hogy fellökted, ez valószínűleg sokkal inkább eltántorítja majd az ugrálástól, mintsem negatív élményként rögzül. Egyszerűen, nyugodtan kitöltöd a személyes teret/kört az előre mozgással, így kibillentve a kutyát az egyensúlyból, ami kényelmetlen érzés a kutyának. Mindig előre lépj, sose hátra, mert akkor megadnád neki azt a személyes teret, amit neked kéne birtokolnod. Szépen, nyugodtan, magabiztosan, menj előre, kitöltve a kört, nem engedve teret a kutyának, hogy belépjen abba. Emlékezz, a cél nem az, hogy fellökd a kutyát, csak az, hogy tisztes távolságot tartson tőled. 

Meg tudod ezt tenni bármelyik kutyával, amelyik ugrál rád, tegyél egy oldalazó lépést előre, amint a kutya ugrani kezd, kitöltve azt a személyes teret, amit a kutya átvenni készült. Ez kibillenti a kutyát az egyensúlyból, valamint megerősíti, hogy ez a te személyes tered. Tiszteletet fogsz tapasztalni a kutya részéről, és hamar megtanulja, hogy rád ugrálni nem igazán jó móka.

Forrás: dogbreedinfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése