2011. szeptember 13., kedd

Miért csinálja ezt a kutyám?

Miért csinálja ezt a kutyám, mikor tudja, hogy rosszat tesz?
De vajon tényleg tudja, hogy amit csinál az rossz?


A kutyák nem mechanikus gépek, de nem is emberek. A kutyák agya nem teljesen úgy működik mint a miénk. Hiányzik belőlük az emberi következtetés és a komplikáltabb emberi érzelmek, viszont ezek helyett saját különleges képességeik vannak amiket a világért sem cserélnénk el semmi másra. Ez az ami az állatokat olyan különlegessé teszi; az, hogy különböznek az embertől.

Ha fordítunk rá időt, hogy megértsük hogyan gondolkodnak, az segíteni fog elsajátítani a módját, hogy sikeresen kommunikáljunk a kutyánkkal. Add meg a kutyádnak, amire NEKI szüksége van, ne csak TE várj el tőle dolgokat. Azok, akik másokért tesznek, általában boldogabbak, mint akik csak saját magukra fókuszálnak.

Ha például kígyót tartanál háziállatként, sokkal inkább állatként tekintenél rá, mint ahogy az is, és megadni neki azt amire ösztönösen szüksége van, pl. egy követ, vagy valami menedéket ami alá bújhat. Valamilyen oknál fogva viszont az emberek humanizálni akarják a kutyáikat, és emberi viselkedést / gondolkodást várnak el tőlük. Ebben az esetben a kutya szenved, mert a számára biztosított élettér, környezet és elvárások nem egyeznek az ösztönös állat eredeti szükségleteivel.

A kutyák nem fontolják meg a cselekedeteiket, csak reagálnak. Nem határozzák el előre mit fognak tenni. Tehát, sosem gondolkodnak így: ’Ma megyek és meg fogom harapni azt a postást.’ Amikor egy kutya harap, 99% az esély, hogy az az ember hibájából történik, amiért nem megfelelően kommunikált a kutyával. Számos dolog van, amit kutyáink igényelnek, hogy megelégedettek és boldogok legyenek. Ehhez mérten fognak reagálni, akár kielégítjük ezeket a szükségleteket, akár nem.

A kutyák és egyéb állatok általánosságban saját nyelven kommunikálnak. Úgymond képesek olvasni egymás energiáját/érzéseit. Az emberek is képesek erre bizonyos szinten, bár legtöbbünknél ez csak amolyan szunnyadó képesség, nem igazán törődünk vele.
Tudja a kutyád, hogy haragszol, amikor belépsz a szobába, mivel érzi a dühöt/mérget, és az energiát, amit ezek az érzések keltenek. Azért vagy mérges, mert szétrágta a kanapét, vagy mert a padlóra piszkított, de ő ezt nem tudja.  Az egyetlen mód, hogy kutyád tudtára add, hogy egy bizonyos viselkedés vagy tett helytelen, ha cselekvés közben rajta kapod, vagy egy másodperccel a tett elkövetése előtt. 

Az, hogy érzik, bosszús vagy, nem jelenti azt, hogy tudják miért. Az ólálkodó, lopódzó viselkedés, egy általános  bocsánatkérés a határok átlépése és a szabályok megszegése miatt, amiket a falkavezér szab a falka többi tagja (ez esetben a kutyád ) részére, nem pedig azt jelenti, hogy tudatában van, hogy pontosan mi volt az a rossz dolog, amit elkövetett, amiért megbüntetted.

Íme egy példa: ha a kutyád szétrág (kiborít) valamit, mondjuk a szemetest, és a múltban már rákiáltottál, vagy megszidtad, miután a szemetes már fel volt borítva, a kutyád most úgy gondolja, hogy ha a szemét a földön hever, az rossz. Tehát, ha a korrekció nem a megfelelő időben történt, a kutyád nem fogja érteni, hogy a szemetes felborítása, és a szemét szétszedése a helytelen viselkedés. Csak azt, hogy rossz, ha a szemét a földön hever. TEHÁT, a kutya szétszedi a szemetest, látja a szemetet a földön, és hirtelen ez ROSSZ. Tudja, hogy mérges leszel, és tudja, hogy meg lesz büntetve. És mégis, megint szét fogja szedni a szemetest, újra meg újra, mert nem tudja, hogy a szemetes FELBORÍTÁSA/SZÉTSZEDÉSE a nem kívánt viselkedés. Tudja, hogy mérges vagy, de hacsak nem kapod rajta az adott pillanatban, nem fogja tudni miért. Következésképp, ha egy darab összegyúrt papírt a szemetes felé dobsz, elhibázod és a szemetes mellé esik a földre, a kutya talán még ugatni is fog, jelezve, hogy felborult a rend az univerzumban, a szemét a földön, ami ugyebár helytelen. Ha felveszed, a szemetesbe dobod a papírt, megnyugszik, mert látja, hogy visszaállt a rend.

Tipp: Sose használd a kutyád nevét, amikor helyreigazítod. A nevét csak és kizárólag pozitív megerősítéskor használd!

Ahhoz, hogy a kutyák sikeresen, kiegyensúlyozottan éljenek emberek között, az embernek kell a falkavezérnek lennie. A vadonban a falkavezérek nem mutatnak elismerést/szeretetet a falka alsóbb rendű tagjai felé, csak ha azt kiérdemelték az elvárt helyes viselkedéssel. Amit viszont igen:
-szabályokat, amiket a falkának be kell tartani
-korlátokat állítanak, mit szabad tenniük a falkatagoknak
-és határokat, amiket nem szabad átlépniük.
Egy ilyen szerkezetben érzi magát a kutya biztonságban.
Amikor a kutyák emberekkel együtt élnek, sokszor tapasztalják a törődést/szeretetet, mint emberi jutalmat. Mindamellett, a törődés/szeretet kimutatása sokkal jellemzőbb az emberi társadalomban, mint az állatvilágban. Egy példa erre a kutya részéről a nyalogatás, pl. amikor a falka egy csoportja visszatér a vadászatból, és a falka másik része –kölykök,kamaszok, akik nem vettek részt a vadászatban- üdvözlik őket. 

A törődés/szeretet két különböző faj között olyan dolog, amit az ember hozott be az kutya életébe. Az embernek meg kell tanulnia, mi a megfelelő mód és idő, hogy kimutassa azt a kutyája felé, az egészséges kommunikáció érdekében. A törődés remek dolog, és a kutyák igen élvezik ezt az emberi jellemvonást. Viszont a gyengéd törődés túl gyakori kimutatása esetén elfelejtjük, hogy mire is van ösztönösen szüksége ebünknek. Arra, ami a falkát szilárdan egyben tartja, a tagjait biztonságban: következetes, határozott fegyelemre. Amikor nincs meg ez a fegyelem, a kutya labilissá válik, zavarttá, biztonságérzetet nélkülözővé és boldogtalanná. A falka alacsonyabb rendű tagjai a falkavezérre tekintenek vezetésért és irányításért. Az ösztöneik azt mondják, hogy erős, következetes falkavezér nélkül nem fognak túlélni. Ezért hát, az ösztöneik súgják azt is, hogy próbálják átvenni az irányítást, ha nem látnak téged következetes, határozott és erős vezérnek.


Forrás:dogbreedinfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése